Θερμομόνωση Τοίχων- Ορόφων

Τα οφέλη της θερμομόνωσης

Η συνεχής μεταφορά θερμότητας που παρατηρείται σε κάθε κτίριο, προκαλεί θερμικές απώλειες τον χειμώνα και θερμικά κέρδη το καλοκαίρi. Έτσι, ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου ψύχεται και υπερθερμαίνεται αντίστοιχα Οι θερμικές απώλειες και τα κέρδη επηρεάζονται απο τρεις παράγοντες:

Το κλίμα της περιοχής
Όσο μικρότερες ή μεγαλύτερες θερμοκρασίες εμφανίζονται σε μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερες θερμικές απώλειες ή κέρδη έχουμε αντίστοιχα.

Τη θέση του κτιρίου
Όσο λιγότερο εκτεθειμένο στον άνεμο είναι ένα κτίριο, τόσο μικρότερες είναι οι θερμικές απώλειες. Όσο πιο εκτεθειμένο είναι στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερα είναι τα θερμικά κέρδη.

Την αναλογία της εξωτερικής επιφάνειας προς τον όγκο του κτιρίου
Σε δυο κτίρια με τον ίδιο όγκο τις μεγαλύτερες θερμικές απώλειες και κέρδη έχει το κτίριο με την μεγαλύτερη εξωτερική επιφάνεια.

Οπως τα ζώα προστατεύονται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες με το τρίχωμα και οι άνθρωποι με τα ρούχα, ειδική προστασία με κατάλληλα υλικά χρειάζονται και τα κτίρια. Η προστασία αυτή ονομάζεται θερμομόνωση και τα χρησιμοποιούμενα υλικά λέγονται θερμομονωτικά ή μονωτικά υλικά.

Τα θερμομονωτικά υλικά τοποθετούνται:

- στους εξωτερικούς τοίχους
- στην οροφή (δώμα) και τη στέγη
- στο δάπεδο, εφόσον συνορεύει με μη θερμαινομενους χώρους (υπόγειο) ή με τον εξωτερικό αέρα (pilotis)
- στους εσωτερικούς τοίχους που συνορεύουν με μην θερμαινόμενους χώρους (αποθήκες)
- στις κολώνες, τα δοκάρια, τις απολήξεις των πλακών και τα πρέκια των παραθύρων

Η θερμομόνωση είναι το σημαντικότερο μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο και έχει ως αποτέλεσμα:

- Την βελτίωση της θερμικής άνεσης στο εσωτερικό του κτιρίου, γιατί η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των εσωτερικών επιφανειών των τοίχων και του αέρα του χώρου δεν ξεπερνάει τους 4ο C.
- Τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, γιατί περιορίζει αισθητά τη μεταφορά θερμότητας μέσω του κέλυφους του κτιρίου.
- Τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σταγόνων νερού στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων ( επιφανειακή υγροποίηση υδρατμών) γιατί διατηρεί την επιφανειακή εσωτερική θερμοκρασία των τοίχων μεγαλύτερη απο το σημείο δρόσου του αέρα Το σημείο αυτό είναι η χαμηλή θερμοκρασία του αέρα που αρχίζουν να υγροποιούνται οι υδρατμοί και η εσωτερική σχετική υγρασία είναι 100%

Προϊόντα

EXPOLMATE BT


Πλάκες πολυστερίνης με πατούρα και αυλακώσεις για θερμομόνωση στοιχείων από σκυρόδεμα

EXPOLMATE TX

Πλάκες πολυστερίνης με πατούρα, λείες για θερμομόνωση τοίχων

EPS 200

Xρήση σε στέγες – δώματα, πιλοτές, θερμομόνωση τοίχων – ειδικές εφαρμογές
 
Προδιαγραφές EPS EXPOLMATE-GRAPHITEMATE